top of page

"Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον ύπνο του μωρού: Συμβουλές και μυστικά"

Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνει μια νέα μαμά είναι το που πρέπει να κοιμάται το μωρό, πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται, γιατί ​​ξυπνάει πολλές φορές μέσα στην νύχτα και τι είναι αυτό που μπορεί να το κρατάει ξύπνιο. Ακόμη, αναρωτιέται αν υπάρχουν μυστικά για να το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο εύκολα και πως θα το ηρεμήσει όταν κλαίει ασταμάτητα. ​​

Παρακάτω θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές. Θα αναφερθούμε σε σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τον ύπνο του μωρού και φυσικά σε μυστικά και κόλπα που μπορεί να ακολουθήσει μια νέα μαμά για να βοηθήσει την ίδια και το μωρό της.

Τελικά που πρέπει να κοιμάται το μωρό;

Σκοπός του κάθε ατόμου είναι να περάσει από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία και την αυτονομία. Μια τέτοιου είδους αυτονομία ξεκινάει περίπου στον 5ο με 6ο μήνα της ζωής του, όπου τότε είναι καλό να μεταφέρεται ένα μωράκι στο δικό του δωμάτιο. Πολλές θεωρίες, βέβαια, υποστηρίζουν πως εάν το μωρό κοιμάται από τον πρώτο καιρό σε ένα δικό του δωμάτιο και κρεββατάκι, αρχίζει να συνηθίζει και να νιώθει πως έχει το δικό του χώρο μέσα στο σπίτι, νιώθει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και ξέρει πως για το ίδιο είναι το οικείο του περιβάλλον. Θεωρείται, πως καλό είναι να βάζετε το μωρό σας στο δικό του δωμάτιο από την πρώτη μέρα που θα πάτε σπίτι με ένα σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας ώστε να ακούτε τις αντιδράσεις του.

Κάποιοι γονείς θεωρούν αυτονόητο ότι θα κοιμούνται με το παιδί τους όσο εκείνο νιώθει αυτή την ανάγκη, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν καν να το διανοηθούν. Το «σωστό» βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η δυσκολία να μεταφερθεί και να αυτονομηθεί ένα μωρό έχει να κάνει με το ίδιο το μωρό αλλά και με την ανάγκη της ίδιας της μητέρας να μην το «αφήσει» από κοντά της. Πολλές φορές οι γονείς μπορεί να θέλουν να αποφύγουν και τη «διαμάχη» με το παιδί.

Όταν ένα παιδί έρχεται στον κόσμο χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση και φροντίδα, αφού περνά από την φάση της κάλυψης όλων των αναγκών του και της ασφάλειας μέσα στην μήτρα της μητέρας του, στο απόλυτο χάος, την στέρηση και την αγωνία. Ζει μέσα σε ένα κόσμο όπου δεν υπάρχει κανένας άλλος πέρα από την μητέρα του που του είναι οικεία και το ανακουφίζει. Την αναζητά για να μπορεί να ηρεμήσει από όλα αυτά που μπορεί να νιώθει, όπως μοναξιά, πόνος, φόβος, δίψα, πείνα, αγωνία, δυσφορία. Το πρώτο 6μηνο της ζωής του είναι το πιο κρίσιμο για να μπορέσει να γεφυρώσει όλη αυτή την κατάσταση που ζει μέσα του με τον κόσμο. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα είναι σίγουρα έτοιμο να «εγκατασταθεί» και στον δικό του χώρο !

Συχνά βλέπουμε ένα μωρό να έχει ευχάριστη διάθεση όταν η μαμά του είναι στο δωμάτιο, αλλά να βάζει τα κλάματα όταν εκείνη αποχωρήσει. Αντίστοιχα, μπορεί κοιμηθεί πολύ πιο εύκολα εάν η μαμά του είναι παρούσα, και μπορεί να ξυπνά αμέσως μόλις εκείνη φύγει από το δωμάτιο.

Πολλοί γονείς θέλουν το μωρό τους στο ίδιο δωμάτιο για πρακτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα, στο να διευκολύνεται η διαδικασία του θηλασμού κατά της διάρκεια της νύχτας. Η αλήθεια είναι πως τον πρώτο καιρό θα χρειαστεί να θυσιάσετε τον συνεχόμενο ύπνο σας! Συμβουλή: Μοιράστε τις «δουλειές». Μπορεί η μαμά να θηλάζει, αλλά ο μπαμπάς μπορεί να το αλλάζει ή να το νανουρίζει. ​​

Επιμένουμε στο να γνωρίζει πως αυτός είναι ο δικός του χώρος και ο χώρος που πρέπει να κοιμάται. Αν, πάλι, θέλετε να το κρατήσετε περισσότερο καιρό δίπλα σας, καλό είναι να βάλετε ένα διαχωριστικό ανάμεσά σας ώστε όταν ξυπνά το βράδυ να μη μπορεί να σας δει, γιατί έτσι θα δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί.

Στην περίπτωση που πρέπει να μεταφέρεται το μωρό σας στο δωμάτιό του καλό είναι να ακολουθηθούν κάποια βήματα:

  1. Πάρτε ένα στρώμα και βάλτε το στο πάτωμα του δωματίου του παιδιού, δίπλα στο κρεβάτι του και κοιμηθείτε εκεί -όχι στο κρεβάτι του παιδιού. Δημιουργούμε μια νέα συνήθεια. Ακόμα κι αν ξυπνά στα μισά της νύχτας, θα βλέπει ότι είστε δίπλα και θα ξανακοιμάται ήσυχο (για αρχή!)

  2. Μετα από 3-4 βράδια μεταφερθείτε σε μια πολυθρόνα, για να του κάνετε παρέα μέχρι να κοιμηθεί, χωρίς να μιλάτε! Σκοπός είναι το παιδί να βαρεθεί και να κοιμηθεί από μόνο του. Αν αντιδράσει, βγείτε λίγο από το δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσει, και επιστρέψτε αφού θα έχει είναι πια πιο ήρεμο.

  3. Μετά από μερικά βράδια, πάρτε κι άλλη απόσταση. Μείνετε για λίγο στην πόρτα, έπειτα στον διάδρομο και σιγά-σιγά πηγαίνετε στο δωμάτιό σας. Αν το παιδί σας ακολουθήσει, εσείς ψύχραιμα και χωρίς συναισθηματισμούς πηγαίνετέ το ξανά στο κρεβάτι του, όσες φορές κι αν σηκωθεί.

Στην περίπτωση που το μωρό μπορεί να ξυπνήσει μέσα στην νύχτα, συνιστούμε να πηγαίνει ο γονιός στο δωμάτιο του παιδιού, και όχι να έρχεται εκείνο στο δωμάτιο των γονιών.

Στην περίπτωση που τρομάξει ή για τον οποιονδήποτε λόγο πάει στο κρεβάτι των γονιών -κάτι πολύ συνηθισμένο και υγιές- χρειάζεται ο ένας γονιός να πάει κοντά του, να το επιστρέψει στο κρεβάτι του, να το χαϊδέψει, να του δείξει πως δεν κινδυνεύει πραγματικά, αποδεχόμενος όμως το συναίσθημά του, και να το βοηθήσει να αποκοιμηθεί ξανά.

Σταδιακά, αυτή η ανακούφιση μπορεί να έρχεται από μια απόσταση. Ο γονιός μπορεί να ζητήσει από το παιδί να επιστρέψει μόνο στο κρεβάτι του ή να το παρηγορήσει μιλώντας του από το δικό του δωμάτιο, χωρίς να σηκωθεί και να πάει κοντά του.

Με αυτό τον τρόπο το παιδί παίρνει πράγματι στήριξη από τους γονείς του, ταυτόχρονα όμως, ενισχύεται η αυτονόμηση του παιδιού, το παιδί αντιλαμβάνεται τα όριά του, εμπιστεύεται τον εαυτό του και «ξεχωρίζει» από τους γονείς του, χωρίς να απειλείται η σχέση τους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως όταν ένας γονιός επιτρέπει στο παιδί του να κοιμηθεί στο κρεβάτι του για να νιώθει περισσότερη ασφάλεια, κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να επιβεβαιώνει στο παιδί πως πράγματι υπάρχει απειλή και μόνο δίπλα του είναι προστατευμένο.

Πως μπορώ να ηρεμήσω το μωρό όταν κλαίει ασταμάτητα;

Φυσικά υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να κάνουν το μωρό σας να έχει ένα υπερβολικό και ανεξήγητο κλάμα. Τί μπορούμε να κάνουμε για να χαλαρώσει;

1. Πάρτε το αγκαλιά και χαϊδέψτε το μέχρι να αρχίσει να ηρεμεί, είναι πιθανό να του λείπει η συντροφιά σας και να ζητάει να πάτε κοντά του

2. Δοκιμάστε να το ταΐσετε, μπορεί να πεινάει

3. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου. Το μωρό σας μπορεί να κρυώνει ή να ζεσταίνεται.

Συμβουλή: Το κρεβατάκι του θα πρέπει να τοποθετείται μακριά από το σώμα του καλοριφέρ και η θερμοκρασία του δωματίου να μην υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, καλό είναι να μην το σκεπάζεται βαριά.

4. Ελέγξτε την πάνα του. Μπορεί να μην κλαίει επειδή έχει λερωθεί, αλλά κυρίως δείτε μήπως έχει συγκαεί και πονάει

5. Μιλήστε του, όπως είπαμε η φωνή σας μπορεί να το χαλαρώσει

Τα παρακάτω προτείνονται για τις ώρες που δεν προσπαθείτε να κοιμίσετε το μωρό σας, γιατί είναι πιθανό να αποσυντονιστεί και να «χάσει» τον ύπνο του

6. Ξαπλώστε μαζί του και κρατήστε το επάνω σας γυμνό μόνο με την πανούλα του. Έτσι έρχεται σε επαφή μαζί σας και νιώθει ασφάλεια και ζεστασιά (αυτό καλό είναι να συμβαίνει σε ώρες που δεν προσπαθείτε να το κοιμίσετε)

7. Μπορείτε να βάλετε απαλή μουσική και όπως το κρατάτε δοκιμάστε να περπατήστε μέσα στο δωμάτιο

8. Κάντε του ένα χαλαρωτικό μπάνιο

9. Τέλος, μπορεί να είναι άρρωστο. Υπάρχει πιθανότητα να το πονάει το αυτάκι του, η κοιλίτσα του, τα δόντια του ή να νιώθει αδιαθεσία. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Μην ξεχνάτε: Αν αυτό το μωρό είναι αγχωμένο και κλαίει κι εμείς το φέρουμε στο κρεββάτι μας, αυτό μπορεί να γίνει συνήθεια, και χωρίς να το καταλάβουμε μεγαλώνουμε το στρες του, αφού στην ουσία δεν κατανοούμε την αιτία της ανάγκης του. Μοιάζει να του δίνουμε ένα καταπραϋντικό χωρίς να λύνουμε το πραγματικό πρόβλημα.

Συμβουλή: Αναρωτηθείτε πριν αγανακτήσετε ή πριν θυμώσετε! Δώσατε αρκετή φροντίδα και αγάπη κατά τη διάρκεια της ημέρας στο μωρό σας; Μήπως δουλεύατε ως αργά το απόγευμα και το παιδί σας, σας έχει ανάγκη; Μήπως τα γεύματά του επηρεάστηκαν από τις ώρες που λείπατε και τώρα κλαίει;

Σταματοπούλου Εύα

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Για το σεμινάριο "Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον ύπνο του μωρού: Συμβουλές και μυστικά", που διεξάχθηκε στο Aquabirth Pregnancy & Family Fitness Place

Πρόσφατα Άρθρα